Självmedkänsla vid svåra känslor

Ljudfilsövning: Mjuka upp, Ta hand om, Acceptera
Övningen hjälper dig att mjuka upp, ta hand om och acceptera känslor inom dig själv. Det är en övning som du kan använda när du vill komma i kontakt med och omfamna dina svåra känslor. Denna övning passar bra att göra inför någon av de andra övningarna nedan, men du kan också göra övningen utan att sedan fortsätta med någon av de andra övningarna.

Ljudfilsövning 15: Självmedkänsla när du vill släppa taget om ilska gentemot någon annan
En övning som kan hjälpa dig att hantera den ilska vi ibland bär med oss gentemot personer som har gjort oss illa. Den sortens ilska kan vara tung att bära och växa som en sten i våra hjärtan. Vi kan för vårt eget välmåendes skull må bra av att släppa taget om ilskan. Det kan kännas befriande att förlåta personer som gjort oss illa. Det kan hjälpa oss att hantera minnen som vi inte längre vill ska tynga oss och ta alltför mycket fokus från vårt dagliga liv. Att förlåta är svårt. Det kan vara svårt att veta om vi är redo att förlåta eller om vi har ett behov av att fortsätta vara arga och besvikna på de som svikit oss. Du behöver därför själv känna efter om du är redo för denna övning. Tvinga aldrig fram en förlåtelse som du inte är redo för. När vi tvingar fram en förlåtelse försöker vi fly från och ignorera den smärta och sorg vi känner. Känner du dig redo att försöka förlåta och vill testa övningen? Välj inte den svåraste relationen på en gång, utan börja försiktigt med en relation som inte påverkar dig alltför starkt känslomässigt. Efter ett tag kan du sedan göra övningen med lite svårare relationer i ditt liv. När vi kan förlåta andra personer kan det göra det lättare för oss att även kunna förlåta oss själva för de gånger då vi sårat någon annan.

Ljudfilsövning 16: Självmedkänsla när du vill släppa taget om självförakt
Det kan vara oerhört befriande att även förlåta oss själva för de misstag vi gjort i våra liv, även om det kan vara svårt. Denna övning hjälper dig att förlåta dig själv för de gånger då du sårat dig själv eller någon annan. Du övar dig på att acceptera, förstå och hantera de känslor som gör det svårt för dig att förlåta dig själv.

Övningarna är hämtade från appen Gravid på dina villkor
Appen Gravid på dina villkor finns tillgänglig för både android och iPhone och innehåller totalt 21 övningar i självmedkänsla, mindfulness, självuppskattning och mindful eating anpassade för dig som gravid och mamma. Använd det lösenord som finns i boken för att ladda ner appen kostnadsfritt.

Här kan du beställa boken Gravid på dina villkor – Självmedkänsla för en blivande mamma:
– Beställ boken som bok
– Beställ boken som e-bok
– Beställ boken som ljudbok

Utdrag ur BTJs recension av boken:
Gravid på dina villkor är inte en bok i mängden. Med sitt fokus på att blivande mammor ska få redskap att möta föräldraskapet med trygghet, lugn och närvaro ligger denna bok rätt i tiden och är ett välskrivet och inspirerande komplement till de föräldraböcker som redan finns på marknaden.”

/Lektör Carola Forslund, BTJ-häftet nr 2, 2018