Vad är Självmedkänsla?

Självmedkänsla handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Självmedkänsla innebär att du försöker agera på samma sätt gentemot dig själv som du skulle göra emot en älskad vän.

Självmedkänsla innebär att du försöker bemöta dig själv på samma kärleksfulla sätt även när du upplever att du misslyckats eller ser något du inte tycker om hos dig själv. Du väljer då varken att ignorera din smärta eller att tänka alltför självkritiska tankar om dig själv. Istället visar du självmedkänsla genom att stanna upp och fråga dig själv hur du kan ta hand om dig själv. Därefter försöker du att ge det du behöver. Självmedkänsla innebär att du förstår att ingen människa varken är eller behöver vara perfekt.

Alla människor är biologiskt programmerade till att söka efter upplevelsen där vi känner oss omhändertagna och villkorslöst älskade för de vi är. Vi söker det hos våra föräldrar och i andra nära relationer. Övningar i självmedkänsla hjälper oss att aktivera de system i vår kropp och hjärna som aktiveras när vi känner oss bekräftade och trygga med andra människor. Övningarna frigör bland annat oxytocin, samma hormon som utsöndras när en mamma ammar sitt barn eller när du får en kärleksfull strykning på kinden av någon du tycker om att vara nära.

Självmedkänsla innebär att du försöker acceptera, och faktiskt uppskatta, det faktum att du är en helt vanlig människa. Just eftersom du är en vanlig människa så kommer du inte alltid att kunna nå upp till dina ideal. Du kommer att göra misstag och ibland misslyckas med att genomföra saker du drömmer om. Självmedkänsla innebär att du accepterar det faktum att livet inte alltid kommer att bli som du vill. Att du förstår att det är en verklighet som du delar med alla andra människor.

Hur skulle ditt liv se ut om du var mer självmedkännande emot dig själv? Förhållningssättet självmedkänsla är något som vi alla kan öva upp. Vi skapar ett helt nytt sätt att leva våra liv. Vi kan drivas av nyfikenhet, tilltro och medkänsla istället för av hårda bannor från vår egen inre kritiska röst. 

Vill du läsa mer om självmedkänsla? Boken Gravid på dina villkor – Självmedkänsla för en blivande mamma riktar sig till dig som är gravid eller mamma. Den hjälper dig att möta den kroppsliga och psykologiska förvandling som graviditeten innebär. Du lär dig att hantera den stress och oro som graviditeten, förlossningen och mammarollen kan föra med sig. Med hjälp av självmedkänsla blir du lika inkännande och varm emot dig själv som du drömmer om att bli emot din bebis. Du lägger grunden för det föräldraskap som passar allra bäst för just dig och din bebis. Du skapar en graviditet på dina villkor.

Med boken får du tillgång till 19 ljudfiler med övningar i självmedkänsla, självuppskattning, mindfulness och mindful eating anpassade för dig som gravid och mamma. Övningarna lägger grunden för det föräldraskap som passar bäst just för dig och din bebis – en graviditet på dina villkor.

Maila din beställning av boken till info@well-aware-ness.se och betala endast 130 kr + frakt.
Här kan du köpa boken som e-bok, 118 kr
Här kan du köpa boken som ljudbok, 118 kr 

Just nu får du 40% rabatt om du beställer böckerna Mindful eating och Gravid på dina villkor – Självmedkänsla för en blivande mamma. Maila din beställning tillinfo@well-aware-ness.se och betala endast 140 kr + frakt för båda två böckerna (normalpris 230 kr). Ange koden ”40% för två böcker” och postadress i mailet..

Läs mer om mina kurser i mindfulness och självmedkänsla

orginal högupplöst kopia 2