Malins bokblogg

Läs Malins recession på hennes hemsida här 

Från *malins bokblogg* publicerat den 2 juli 2013:

Mindful eating av Elin Borg

Jag har alltid haft ett något komplicerat förhållande till mat. Inte på så sätt att jag har haft, eller ens varit i närheten av, anorexia eller bulimi. Det har varit komplicerat på så sätt att det har upptagit en stor del av mina tankar, och andras för att vara ärlig. Utan att skylla ifrån mig har jag haft en hel del människor omkring mig som har bidragit till problemet. Ett ex som kommenterade negativt varenda gång jag åt så att jag till slut fick äta i smyg, en mamma som ofta stolt påpekade hur smal hon var när hon var ung (eftersom hon aldrig åt), kompisar som själva haft samma problem och spridit runt det till alla omkring sig i en enda stor ond cirkel o.s.v. Mat, vikt och att vara smal har fått alldeles för stort fokus av folk i min närhet. Dessutom jobbade jag på gym i flera år och där fanns en hel del osunt förhållande till mat. Det kanske inte är så konstigt att jag själv tycker att mat är så himla jobbigt och svårt, och har svårt för att njuta av att äta. Jag har inga problem med mat så länge den är nyttig, men att kunna njuta av en chokladkaka eller pizza eller liknande – det är det som är det jobbiga. Det ger bara skuldkänslor. Mat är för mig så skuldbelagt och att bli bortbjuden och äta tårta och kakor kan nästan ge mig ångestkänslor, så jobbigt är det. Och om jag hamnar i en period då maten inte är så bra, då kan jag gå omkring med ständig ångest och skuldkänslor vilket bara gör det hela ännu värre. Det blir som en ond cirkel jag inte klarar att bryta. Maten blir min fiende.

Den här boken handlar just om att medvetandegöra sitt ätande. Bokens undertitel är Lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande. Den är upplagd som en sexveckorskurs och det är olika uppgifter och funderingar för varje ny vecka. Vissa saker känner jag inte alls rör mig – som t.ex. det här med att motstå frestelser i affären. Jag har inte det problemet att jag inte kan stå emot att köpa hem skräpmat. De bitarna gav alltså inte mig så mycket. Däremot tyckte jag att det var väldigt intressant att läsa om socialt ätande och kompensatoriskt ätande, att lära sig att fundera över varför man äter. En av uppgifterna går ut på att föra matdagbok och också kategorisera varför man äter, och det ger faktiskt en hel del aha-upplevelser. Att vara medveten om varför man äter och att göra ett medvetet val att äta, att vara närvarande.

Det är intressant att få ta del av andras upplevelser, och det finns många exempel från andra kursdeltagare. Vissa saker som tas upp har jag själv inte ens varit medveten om, och det är ju först när man blir medveten om något som man kan göra något åt det.

Det här är en väldigt lärorik och intressant bok som gav mig mycket. Det är en bok som jag kommer att återkomma till och som jag kommer att rekommendera andra att läsa. Om man är intresserad av mindfulness, att lära sig medvetandegöra sitt ätande och bli mer positivt inställd till både mat och sin kropp – då är det här en bra bok att läsa.

Läs mer om boken här. Där finns också mycket mer att läsa om begreppet mindfulness och vad mindful eating är. Klicka runt på sidan och läs mer om både boken och publicerade artiklar i ämnet.