Testa en övning i mindful eating, Andningsankaret


Andningsankaret är en kort övning som du kan göra varje gång du äter något för att göra ätandet mer medvetet. Övningen är väldigt enkel av den orsaken att den ska göra det så okomplicerat som möjligt för dig att börja använda den inför dina måltider. I början kan det kanske kännas lite konstigt och ovant men om du bara påminner dig själv om att göra övningen så ofta du kommer ihåg det så kommer andningsankaret snart att bli en vana för dig. Efter ett tag kommer övningen kanske till och med att bli något naturligt och en självklar del av ditt ätande.

Sätt dig bekvämt på den plats där du planerar att äta med din tallrik eller en matbit placerad på bordet framför dig, gärna med rak rygg och värdig hållning.

Ta tre andetag och fokusera på hur det känns i din kropp just nu
Känner du dig avslappnad eller stressad i kroppen?
Hur känns det i kroppens olika delar?
Känns kroppen hungrig eller mätt, eller kanske sugen?
Hur känns hungern/mättnaden/suget?
Känner du av några spänningar i kroppen? I så fall, hur känns de?

Ta tre andetag och fokusera på maten framför dig
Vad är det för mat?
Är det mat som du känner att du längtar efter?
Är det mat som du tror är bra för din kropp?
Vart tror du att maten kommer ifrån?
Hur är den tillagad?
Har någon annan lagat maten eller har du själv tillagat den?
Vad tror du händer i din kropp när du äter av maten framför dig?
Hur tror du att din kropp kommer att må efter att du har ätit maten framför dig?

Försök att uppbåda en tanke och en känsla av tacksamhet för att du får äta just den mat som nu finns framför dig. Skänk en tanke av tacksamhet gentemot den som lagat maten (du själv eller någon annan) och tacksamhet gentemot världen som ger dig möjlighet att äta just denna mat.

Efter de sex andetagen är det bara att njuta av din måltid och nu kan du njuta av den med medvetenhet. Om du märker under övningen att du inte alls vill äta den mat eller sötsak som ligger framför dig så kan du försöka respektera kroppens behov och välja att inte äta den.